Zemřela hvězda filmu Kdopak to mluví, prohrála boj s rakovinou

Byla jednou z největších hvězd americké komedie 80. a 90. let. Má svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu. O úmrtí Kirstie Alley informovaly její děti True a Lillie a potvrdil ho hereččin manažer Donovan Daughtry. Zemřela na rakovinu, kterou jí lékaři diagnostikovali teprve nedávno, uvedla agentura AP.

"Stejně ikonická, jako byla na obrazovce, byla ještě úžasnější matkou a babičkou," uvedli potomci v prohlášení.

Alley na sebe poprvé upozornila ve filmu Star Trek II: Khanův hněv v roce 1982. Nabídky na další pokračování odmítla, neboť nechtěla být zaškatulkovaná jako herečka ve sci-fi. Poté se objevila v minisérii Sever a Jih.

[chooze:article;value:468144]

​Televizní slávu jí přinesl sitkom Na zdraví, kde hrála ve 147 dílech a v roce 1991 dostala za hlavní ženskou roli v komediálním seriálu cenu Emmy. Druhou pak obdržela o dva roky později za film Davidova matka, popsala BBC.

Filmovou hvězdu z ní pak udělala trilogie Kdopak to mluví, kde hrála po boku Johna Travolty. Stali se přáteli, stejně jako on působila v scientologické církvi. "Kirstie byla jedním z nejzvláštnějších vztahů, jaké jsem kdy měl," napsal podle AP Travolta a dodatkem: "Miluji tě, Kirstie. Vím, že se ještě uvidíme."

O tom, že dokáže bravurně zvládnout i vážnou roli, přesvědčila ve filmu Woodyho Allena Pozor na Harryho.

[chooze:article;value:477457]

​Její hlavní parketou však zůstaly komedie. O smyslu pro humor přesvědčila v seriálu i reality show, v kterých si utahovala ze své nadváhy i diet.

Kirstie Alley se narodila v Kansasu, studia na tamní univerzitě ukončila ve druhém ročníku a přestěhovala se kvůli své herecké kariéře do Los Angeles. Její biografie čítá desítky filmů a televizních seriálů.

Byla dvakrát vdaná, nejprve za svou středoškolskou lásku, v letech 1983 až 1997 pak za herce Parkera Stevensona, s nímž adoptovala dvě děti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.