Trendy letošních Vánoc. S těmito dárky zabodujete. PŘEHLED

Najít správný dárek k Vánocům není snadné. Internetové obchody ale mají jasno a vědí, o které je největší zájem a jsou v kurzu. Co se týče dárků pro vaše ratolesti, jedním z největších hitů jsou stavebnice. Ať už se jedná o nové sady od společnosti Lego, nebo například Ravensburger. Ty jsou určené jak chlapcům, tak dívkám.

Ty ale zajímá i móda pro nejmenší. "Zcela nečekaným hitem loňských Vánoc se staly interaktivní kabelky ve tvaru zvířat. I zde očekáváme letos novinky, stejně tak u plyšových zvířátek," řekla mluvčí společnosti Alza Daniela Chovancová.

Nejprodávanější kategorie dárků se pak podle mluvčí obchodu Mall Pavly Hobíkové nemění. "K nejprodávanějším patří stavebnice Lego, televize a mobilní telefony. Do nejžádanější pětice se pak dostávají také vysavače a pračky. Zákazníci také ve velkém objednávali deskové hry. Nejvíce se prodávají rodinné hry a párty hry, ale na vzestupu jsou i náročnější a strategické typy her," prozradila Hobíková.

[chooze:article;value:476072]

Do výběru domácích spotřebičů se prý promítlo zdražování energií. Zákazníci totiž vyhledávají energeticky úsporné spotřebiče. "V rámci rozhodování je to v poslední době vůbec nejpoužívanější kritérium. Jde opravdu o markantní posun. Nyní si toto kritérium při vyhledávání zaškrtne 9 z 10 zákazníků, přičemž v minulosti tak učinila jen polovina," dodala Hobíková.

Kromě toho roste zájem o nahřívací textil, který kupuje dvakrát více zákazníků, než tomu bylo v minulém roce. Po skončení pandemie koronaviru, během které si domácnosti pořizovaly kuchyňské roboty a multifunkční hrnce, zájem o toto zboží klesl. Vlivem rostoucích cen v restauracích však jejich obliba mezi lidmi opět roste.

V kurzu jsou také herní konzole nebo elektrické zubní kartáčky. Dále pak fény, kulmy a kosmetické dárkové sady. Jednou z oblíbených kategorií je i sportovní vybavení.

[chooze:article;value:475970]

Na nápor zákazníků se musely kromě obchodů připravit i společnosti zabývající se přepravou balíků. "Letošní sezona začala prakticky již na konci října," prozradil ředitel marketingu a business developmentu v PPL Milan Loidl.

"Přípravy na Vánoce u nás probíhají už v podstatě hned po skončení těch předchozích a v létě ještě zintenzivňují. Predikujeme objemy zásilek, optimalizujeme fungování celé infrastruktury. Samozřejmě také zajišťujeme dostatečný počet dodávek, kamionů i řidičů," dodal tiskový mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa. 

[chooze:article;value:476501]

Podle Hobíkové začala vánoční horečka už na začátku září. "Je to tedy potvrzení trendu posledních několika let, kdy lidé začínají s vánočními nákupy dříve, a sezonní špička je tak z našeho pohledu delší," uvedla Chovancová. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.