V jižních Čechách řádí ptačí chřipka. Veterináři musí zlikvidovat velkochov

Chovatelé měli původně na farmě 22 tisíc kachen. Už minulý týden jich zhruba pět tisíc uhynulo. O další dva tisíce kusů drůbeže pak chovatelé přišli během víkendu. To je podle veterinářů velmi vysoká úmrtnost v poměrně krátkém časovém úseku, takže v pondělí během odpoledních hodin začnou s likvidací chovu tak, aby zabránili dalšímu šíření ptačí chřipky.

Veterináři, kterým pomůže také 15 hasičů v ochranných oblecích, drůbež utratí oxidem uhličitým. Asanační firma na to dodala sedm kontejnerů. Po kompletní likvidaci hasičská jednotka haly vydezinfikuje. Veterináři v oblasti nařídili bezpečnostní pravidla tak, aby se nenakazila další drůbež v okolí.

[chooze:article;value:476413]

Například zaměstnanci nesmějí přecházet z jednoho chovu do druhého. Také drobní chovatelé musejí nahlásit, kolik kusů drůbeže chovají. Veterináři budou mít kompletní soupisy k dispozici v pátek.

Chovatelé by podle veterinářů měli zabezpečit svoje chovy před stykem s volně žijícími ptáky. Veterináři vymezili kolem ohniska ve Frahelži tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, kde omezují přesuny drůbeže. V jižních Čechách se jedná o zatím největší prokázané ohnisko ptačí chřipky. Ta dělá starosti chovatelům nejen v Česku, ale prakticky po celé Evropě, kde se jen za listopad objevilo zhruba sto ohnisek nákazy ptačí chřipkou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.