Řada potravin je nejdražší od začátku roku. Experti varují před dalším růstem cen

Pravidelně každý měsíc zveřejňuje Český statistický úřad (ČSÚ) data, o kolik se změnila průměrná cena potravin. A situace v Česku není vůbec optimistická. Nejenže si za téměř vše pořádně připlácíme, u řady výrobků byly dokonce ceny v listopadu nejvyšší od začátku letošního roku.

Od ledna do listopadu nejvíce podražilo máslo (za kilogram si připlácíme zhruba 53 korun) a rovněž eidam. Za kilogramovou cihlu dáváme nyní zhruba o 33 korun více. Pořádně se zvedla také cena vajec, kdy za 10 kusů těch čerstvých platíme navíc 23 korun.

Naopak ceny za kilogram konzumních brambor byly za poslední dva měsíce nejnižší od začátku roku. V případě jablek jsme za kilogram platili v listopadu nejméně za celý letošní rok.

Experti však se snižováním cen v brzké době nepočítají. Spíše naopak. "V dohledné době bych na pokles cen nespoléhal. Klíčové ceny, například za energie, stoupají. Celkové náklady potravinářských firem jdou nahoru. Je větší pravděpodobnost, že většina potravin bude dále zdražovat," má jasno ekonom David Marek.

Podle ekonomů si budeme muset zvyknout na vysoké ceny. "I kdyby inflace v prosinci příštího roku byla nižší, než je teď, tak lze předpokládat, že v průměru budou potraviny dražší i v dalším roce," řekl ekonom Pavel Peterka.

[chooze:article;value:477644]

Roli v případě cen může hrát i sezónnost. "Některé potraviny budou díky vhodnému období levnější, protože bude úroda. Řada skleníků je však náročná na elektrickou energii a plyn a už nyní hlásí, že alespoň část vypne provoz. To povede k tomu, že bude o něco menší nabídka na trhu, což by mohlo vést k růstu cen," vysvětlil Peterka.

Že budou ceny růst, předpokládá také Česká národní banka (ČNB). Počítá však s mírnějším tempem zdražování, než tomu bylo v letošním roce.

Zdražování drtí domácnosti, pomoci může stát. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.