Vánoční nákupní šílenství začalo naplno. Češi vzali obchody útokem

Parkoviště u nákupních center v Praze, Brně a Liberci praskala ve švech. Obchody se od rána plnily lidmi, kteří využili volný víkend ke shánění dárků. Ve velkém nakupovali nejen dárky, ale také vánoční stromky a suroviny na pečení cukroví.

Vyšší tržby a nákupní horečku potvrzují i obchody. "Teď bych řekl, jako by to nákupní šílenství začalo. Tohle období před Vánoci je silnější než minulý rok," prozradil majitel e-shopu vesely-drak.cz Lukáš Lauer.

"Ve srovnání se začátkem podzimu vzrostly během listopadu prodeje o desítky procent," uvedla mluvčí Alza.cz Daniela Chovancová. "Dlouhodobě v prosinci nejprodávanější kategorií jsou hračky, potom také televize nebo telefony," dodala Pavla Hobíková, mluvčí Mall.cz.

[chooze:article;value:477664]

Podle odborníků sice tržby firem letos budou vyšší než v předchozích letech, ale samotný zisk pravděpodobně poklesne. "Tržby jako takové určitě vzrostou, ale to neznamená, že si obchodníci vydělají více. Tržby vzrostou už kvůli tomu, že rostou ceny," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

"Obchodníci sice mohou mít rekordní tržby, ale fakticky, když k tomu připočtou všechny náklady na energie, mzdy a další, tak si mohou pohoršit. Dokonce některé firmy mohou i zkrachovat," doplnil ekonom Štěpán Křeček.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.