Pečovatelské služby zdražují. Stát ale hendikepovaným příspěvky nezvýší

Michal Prager je na pomoc druhých odkázaný takřka nepřetržitě, pomoc potřebuje i s tak základními věcmi, jako je hygiena nebo jedení. "Dostávám na to příspěvek 19 200 korun od státu, což vychází na nějakých čtyři a půl hodiny, cena asistence je v tuhle chvíli 135 korun," vypočítal.

Od nového roku se má za hodinu péče platit až 155 korun za hodinu. "Většina poskytovatelů služby opravdu zdraží," uvedla sociální pracovnice Hana Sixtová.

Na poskytovatele totiž s nejvyšší možnou cenou tlačí jejich zřizovatelé, tedy kraje. Pokud úhrady poskytovatelé nezvednou, budou kráceni na dotacích. "Je to už podruhé v tomto roce, co se navyšuje ta cena," řekl poslanec a člen Výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:477209]

Se zvýšením příspěvku, ze kterého si lidé pomoc platí, se ale nepočítá. "Jsem si tak počítal, že mě to připraví o 18 hodin měsíčně, takže těch 18 hodin zase bude muset vykrýt manželka," podotkl pan Prager.

Podle sociálních pracovníků žijí teď klienti v obrovské nejistotě a denně je bombardují stovkami telefonátů. Nevědí totiž, co bez části peněz na životně důležitou asistenci budou dělat.

"Ten příspěvek na péči zůstává stejný, a podle vyjádření ministerstva financí se neočekává, že by se příští rok mohl příspěvek valorizovat nebo nějakým způsobem zvyšovat," pokračovala Sixtová. "Mně když vlastně manželka, něco se jí stane, vypadne, tak já už vlastně nemám možnosti, jak tu péči o sebe mám zařídit," uvedl pan Prager.

[chooze:article;value:476923]

Lidem tak nezbyde nic jiného, než zažádat o pobytové zařízení. "Člověka to potom bude nutit k žádostem o pobytové sociální služby, dřív se říkalo ústavy, ovšem i ty jsou samozřejmě plně obsazené a řekněte mi, kdo ve věku 30, 40 let by chtěl žít v ústavním zařízení," konstatovala Sixtová.

"Jde to úplně proti duchu 21. století, kdy by se měla upřednostňovat péče doma, tam, kde se cítí člověk nejlépe," dodal Juchelka.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí mají s dražší asistencí pomoci valorizované důchody. Jenže to prý nestačí. "Třeba u invalidních důchodců třetího stupně až 60 procent lidí nedosahuje svým důchodem té průměrné výše," uzavřela Sixtová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.