Lék z lysohlávek jako nová naděje při léčbě depresí. Vědci shánějí dobrovolníky

Jůlia a Jakub se oba léčili s těžkou depresí. Zatímco Jakub nad nemocí zvítězil s pomocí antidepresiv, Jůlii nepomáhaly.

"Když jsem měl před dvěma roky tu nejtěžší depresi, z které jsem se naštěstí dostal, tak jsem se dostal až do stádia, že jsem opravdu neměl důvod, proč vstát," popsal Jakub.

Jůlia se dozvěděla o řízené léčbě s užitím ketaminu. Mimo klinické využití je českou legislativou považován za ilegální drogu. "Ketaminem asistovaná terapie se skládá z pěti sezení. Během jednoho se podává ketamin a k tomu jsou pak terapie přídavné, při kterých se probírá ta zkušenost," popsala pacientka léčená psychedeliky na klinice Psyon. "Je to vysloveně strašné jako osobní zážitek. Člověk si prožije osobní věci," dodala.

[chooze:article;value:477577]

​​Léčbou depresivních stavů se dlouhodobě a na špičkové úrovni věnují například na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Máme k dispozici celou řadu různých jiných metod, jako je stimulace. Jak elektrostimulace, tak magnetická stimulace. V poslední době ale přibývají i klinická hodnocení s různými jinými látkami," uvedl zdejší psychiatr Martin Anders.

Ketaminu nebo třeba psilocybinu, účinné látce z lysohlávek, a jejich užití se věnují v Národním ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Psilocybin se zatím klinicky jen testuje.

"Psychedelika obecně jsou současnou legislativou řazeny mezi drogy, do skupiny nejnebezpečnějších látek. Ale jsou tam řazeny neprávem. Psilocybin v kombinaci s psychologickou podporou po jednorázovém užití vede k úlevě od deprese u pacientů s rezistentní depresí, která nereagovala na nic jiného. Ta úleva je okamžitá, trvá tři týdny," řekl psychiatr z NÚDZ  a Psychedelické kliniky Psyon Filip Tylš.

"Pokud by nám to přineslo úlevu alespoň u některých typů pacientů, tak to bude určitě dobrá alternativa, ale je potřeba, aby bylo léčivo v rukách lékařů," upozornil Anders.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.