Prezidentské volby: V průzkumu vede Babiš, nejvíce si polepšila Nerudová

Agentura Ipsos vydala v pátek první volební průzkum s kandidáty na českého prezidenta, kteří jsou potvrzení ministerstvem vnitra. Těch je celkem devět.

První kolo mezi respondenty vyhrál poslanec Andrej Babiš s 29,7 procenta, uvedla agentura Ipsos. Oproti říjnu si tak polepšil o 6,4 procentního bodu. Vybírali jej respondenti s nižším vzděláním a starší lidé. Navíc si vysloužil podporu od poloviny dotázaných z nejstarší věkové skupiny nad 66 let. Kromě voličů ANO má velkou podporu i mezi voliči KSČM nebo SPD.

[chooze:article;value:477435]

Generál ve výslužbě Petr Pavel obsadil v průzkumu místo druhé. Zaznamenal tak propad v umístění i podpoře. Místo 27,9 procenta lidí by ho nyní volilo 25,3 procenta dotázaných. Svůj hlas by mu nejčastěji dali voliči aktuálních vládních stran.

O ty se pere i s poslední z favoritů, ekonomkou Danuší Nerudovou. Ta se navíc těší velké podpoře u nejmladších voličů. S 25 procenty hlasů od respondentů je na třetím místě. Polepšila si tak o 8,1 procentního bodu, což ji však ze třetího místa, kde byla i v říjnu, nedostalo.

Zbylých 20 procent hlasů si mezi sebe rozdělilo dalších šest kandidátů. Těmi jsou Pavel Fischer (nestr.) s 6,4 %, Marek Hilšer (MHS) s 4,2 %, Jaroslav Bašta (SPD) s 3,6 %, Josef Středula (3,1 %), Denisa Rohanová (1,5 %) a Tomáš Zima (1,2 %). K volebním urnám by se v prvním kole mohlo dostavit až 70 procent voličů. Polovina z nich však stále nemá jasno, komu by svůj hlas dala.

Data pro výzkum pochází z 25. až 28. listopadu 2022 u lidí starších 18 let. Průzkumu se zúčastnilo 1 009 respondentů. Statistická odchylka se pohybuje mezi 0,3 až 0,9 procentního bodu.

Podívejte se na výsledky průzkumu voličských preferencí u prezidentských voleb agentury Ipsos z října:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.