Citelná rána pro Moskvu. Evropské státy zastropovaly cenu ruské ropy

Cena ruské ropy má novou maximální hranici. O jejím zastropování rozhodly vlády členských států Evropské unie v pátek. Maximální cena by se tak neměla dostat přes 60 dolarů za barel, uvedla agentura Reuters. Opatření by mělo vejít v platnost v pondělí. EU tak navázala na nápad skupiny zemí G7, který podobnou cenu navrhoval.

S návrhem však mělo problém několik států. Na jedné straně stály ty, které na dovozu ropy profitují. Požadavky Řecka, Kypru a Malty tak sahaly na zastropování ceny na 70 dolarech za barel (1 620 korun). Proti nim pak bylo Polsko a pobaltské státy, které prosazovaly strop na 30 dolarech za barel (téměř 700 korun).

[chooze:article;value:477512]

Výše zastropování není trvalá. Znovu by se měla změnit v polovině ledna. Poté každé další dva měsíce. To má za cíl sledovat vývoj trhu a skutečné ceny tohoto fosilního paliva. Cena ruské ropy Urals byla ve čtvrtek na hodnotě 70 dolarů za barel.

Jedním z důvodů, který za snížením ceny ropy stál, bylo dotování ruské agrese na Ukrajině. Podle zjištění Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší, na který upozornil web Euronews, vydělalo Rusko od začátku své invaze miliardy eur.

Za surovou ropu mělo Rusko vyinkasovat od 24. února do 28. listopadu 116,3 miliardy eur (téměř tři biliony korun). Za LNG 15,6 miliardy eur (více než 380 miliard korun). Za uhlí, plyn a ropné produkty pak dalších 110,1 miliardy eur (2,7 bilionu korun).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.