Vyřazený kandidát na prezidenta Janeček zuří: Neuznali mu ani vlastní podpis

Karel Janeček se ve středu odvolal u Nejvyššího správního soudu (NSS) proti rozhodnutí ministerstva vnitra. Resort mu totiž neuznal každý třetí podpis a Janeček tak nezískal počet potřebný pro možnou kandidaturu.

Mezi neuznanými podpisy byl navíc také jeho vlastní. "Jak se tohle může stát? Oni mi neuznali dokonce ani můj vlastní podpis," rozčílil se Janeček na facebooku.

Ministerstvo vnitra vyřazení podpisu zdůvodnilo tak, že na listině byly špatně zaznamenány údaje z dokladu, konkrétně číslo občanského průkazu. Svá rozhodnutí resort u všech kandidátů zveřejnil na webu.

Podle Janečka je vyřazení jeho podpisu nespravedlivé. "Je to přímá symbolika toho, že politický systém v naší zemi se bojí spravedlnosti a svobody," myslí si podnikatel. Resort Karlu Janečkovi nakonec uznal 48 091 podpisů, tedy o téměř 2 000 méně, než je zákonná hranice.

Řada lidí si myslí, že vina je spíše na straně Janečka než ministerstva. "Číslo občanského průkazu. Napsal jsi dvojku vizuálně jako jedničku. Pak číslo dokladu nesouhlasí," napsal mu Jan.

"Řekl bych, že nepřečetli dvojku na začátku jako dvojku, ale jako jedničku. Můj názor, pokud to přepsali jako 10 a počítač to vyhodnotil, tak je to spíš vina pravopisu, a ne úředníků. Trošku pokory v tomhle období by neškodilo," vzkázal Zdeněk.

[chooze:article;value:470949]

Janeček i přesto vidí chybu na straně ministerstva. "Interní předpis ministerstva počítá s tím, že pokud je něco nejasné, ministerstvo koná ve prospěch kandidáta. To se zde nestalo. Číslo občanského průkazu, co jsem napsal, je správné a čitelné," stojí si za svým podnikatel.

Ten zároveň přiznal, že některé podpisy však vnitro vyřadilo oprávněně. "Mezi odmítnutými podpisy byly samozřejmě i takové, které opravdu nebylo možné ztotožnit. Tuto stránku věci budeme řešit s konkrétními lidmi, kteří nám podpisy dodávali. Můj tým samozřejmě prováděl detailní kontrolu a předem vyřadil nečitelné či špatně vyplněné řádky," řekl Janeček.

Vnitro k volbám připustilo devět uchazečů o post prezidenta, naopak odmítlo 12 kandidátních listin. Důvodem byl zpravidla nedostatek nutných podpisů na podporu kandidatury.

Proti stejnému rozhodnutí se v úterý obrátil na NSS také podnikatel Karel Diviš. "Mohlo dojít k chybě při počítání hlasů na ministerstvu. Od administrativní chyby přes početní chybu až po vyhodnocení toho, jestli hlas vyřadit, nebo ne. Do určité míry je to mechanická práce," bránil se Diviš.

Janeček nechápe, že nemůže kandidovat. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.