Česko slaví velký úspěch. Na seznam UNESCO zapsalo neobvyklou tradici

Přestože voroplavba jako druh komerční dopravy již zanikl, jde stále o jeden z pokladů českých tradic. První zmínky o voroplavbě na Vltavě sahají dokonce do 11. století. Za vorařstvím se skrývají staleté dovednosti a znalosti spojené se stavbou vorů a plavením po řekách.

Souvisí také s uměním navigace při plavbě. V neposlední řadě jde i o specifickou kulturu s touto tradicí spojenou. Osobité zvyky a vorařská slovesnost se otiskly do charakteristických plaveckých písní a slangu, informovalo ministerstvo kultury.

[chooze:article;value:469903]

"Na dnešní verdikt jsme netrpělivě čekali a mám velkou radost z toho, že tradice vorařství na řece Vltavě budou i nadále udržovány v povědomí lidí a předávány dalším generacím," uvedl ministr kultury Martin Baxa.

"UNESCO vory. Starobylá tradice vorařství byla ve čtvrtek zapsána na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. V Česku se na její přípravě podílel Vltavan Čechy – svaz vltavanských spolků a Ministerstvo kultury," pochlubil se Baxa s českým triumfem na svém twitteru.

[chooze:article;value:440577]

Česká republika má s fenoménem vorařství už osm položek na seznamu nemateriálních památek UNESCO, mezi ně patří ruční výroba ozdob, modrotisk, loutkářství, sokolnictví, slovácké Jízdy králů, masopustní oslavy, masky na Hlinecku a Slovácký verbuňk.

Skláři z Českého Brodu mají šanci dostat se na seznam UNESCO. Podívejte se na video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.