Nová linka pro oběti násilí. Dagmar Havlové se dotkla zkušenost kamarádky

Za spuštěním krizové linky stál i příběh, který se Dagmar Havlové přímo dotýkal. "Moje kamarádka byla vdaná za jednoho dost hezkého muže. On ji nutil, aby mu třeba servírovala večeři v kleče a tahal ji u toho za vlasy. Tenkrát jsem jí řekla, že z toho vztahu musí odejít," vysvětluje.

Bez pomoci odborníků to ale často třeba ani není možné. Své o tom ví i paní Zuzana, která si zažila násilí od svého, teď už bývalého, manžela. "Začalo to fackou, pak to začalo pěstí. Pak vzal třeba koště a prostě mě mlátil koštětem," svěřila se.

Odborníci jí při odchodu poradili nejen po psychické stránce, ale i s praktickými věcmi. "Pomohou vám jak právně, tak ze sociálního hlediska. Veškeré dávky, na které máte právo, vám poradí. Bylo to pro mě strašně důležité," připustila.

[chooze:article;value:458449]

​Experti budou na nově zřízené lince nadace dostupní 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Půjde nejen o psychology, ale také o právníky nebo odborníky zabývající se sociálně-právní ochranou dětí. Kontaktovat je můžete buď na čísle 604 326 809 nebo e-mailu domacinasili@vize.cz.

Kontakt s odborníky bude absolutně bezpečný a důvěrný. "Volajícímu zaručí bezpečnost, což je velmi klíčové. Může se stát, že agresor bude zkoumat, kam ten člověk bude volat. S kým hovořil. U této linky to nepozná. Ale nemohu mluvit o detailech, právě z důvodu bezpečnosti týraných," vysvětlil provozovatel linky Petr Kadidlo.

V posledních letech policie řeší okolo osmi tisíc případů domácího násilí za rok. Prudký nárůst přišel především v období covidu. Podle expertů je případů ale daleko víc. "Je to špička ledovce. Podle statistiky se každá třetí žena setkala s nějakou podobou domácího násilí," upozornila ředitelka azylového domu Jaroslava Chaloupková.

Nadace Vize 97 v čele s Dagmar Havlovou se problematikou domácího násilí zabývá dlouhodobě, pravidelně například věnuje peníze na pomoc obětem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.